CSI onderzoek naar het DNA van de Wolf van Luttelgeest
Lelystad - In de zomer van 2013 wordt er aan de kant van de weg nabij het dorp Luttelgeest (Noordoostpolder) een dode wolf gevonden. Al snel ontstond er daadwerkelijke mediagekte rond ‘De Wolf van Luttelgeest’. Zou de wolf weer in Nederland zijn teruggekeerd?
Dankzij het DNA onderzoek kon worden vastgesteld dat de wolf afkomstig was uit Polen en ook daar bleek te zijn gedood. Hoe werkt een DNA onderzoek, wat is DNA en waar zoek je dan naar? Al dit soort zaken zal Arjen de Groot uitleggen tijdens zijn bezoek aan Nieuw Land op maandag 13 oktober, in de herfstvakantie. Een boeiend verhaal over een CSI zaak met in de hoofdrol de ‘Wolf van Luttelgeest’. Aanvang is 14.00 uur. De lezing is speciaal voor kinderen maar ook leuk voor volwassenen. De lezing is gratis na entree van Nieuw Land.
De wolf is een predator, een roofdier aan de top van de voedselketen, en wordt veelal gezien als het symbool voor wildernis. De terugkeer van de wolf in Nederland zou dan ook voor velen een bewijs zijn dat een drukbevolkt land als Nederland toch nog ongerepte natuur kent en een veilige plaats kan bieden aan een wolvenpopulatie. De ‘Wolf van Luttelgeest’ zou de eerste wolf in Nederland zijn sinds 150 jaar. Het is dus begrijpelijk dat het nieuws voor nogal wat commotie zorgde. Na een eerste onderzoek werd gedacht dat de vrouwtjeswolf, afkomstig uit Polen, enige dagen zou hebben rondgezworven voordat ze door een aanrijding in de Noordoostpolder om het leven kwam. Verder onderzoek wees echter uit dat de wolf al in Polen moet zijn doodgeschoten en daarna (illegaal) naar Nederland moet zijn vervoerd. Hoe kunnen we zo specifiek te weten komen dat deze wolf uiteindelijk niet zelf naar ons land is gekomen?
Om te bepalen waar de wolf vandaan kwam en of zij inderdaad rondgezworven heeft in Nederland, is er onder andere DNA onderzoek gedaan. Arjen de Groot is molecular ecologist bij Wageningen University & Research Centre en hij heeft dit DNA onderzocht. Naar aanleiding van onder andere zijn bevindingen in het DNA kon vrij specifiek worden aangegeven waar de wolf heeft geleefd en waar zij is gedood. Maar hoe werkt een DNA onderzoek eigenlijk? Waar zoekt de onderzoeker naar? Op maandag 13 oktober, in de herfstvakantie, legt Arjen de Groot dit allemaal uit. Met veel beeldmateriaal vertelt hij wat voor informatie je kunt halen uit DNA. Voorafgaande of na de lezing kunnen bezoekers de echte –opgezette- wolf bekijken in de tentoonstelling Wildernis. Normaliter is zij te bezichtigen bij Naturalis Biodiversity Center, maar tijdens de looptijd van 'Wildernis' is zij weer tijdelijk terug in Flevoland.
De Wolf van Luttelgeest bij �Live science� in Naturalis Biodiversity Center Foto: Naturalis Biodiversity Center