Home
Home
Menu
Gelderse Diep

Filmtheater Lelystad organiseert uniek 'Bollywood Filmfestival'

Filmtheater Lelystad en Agora organiseren op 11, 12 en 13 februari, in samenwerking met stichting Mamyo en de FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad, het ‘Bollywood Filmfestival’.

Nieuwsgierige bezoekers en Bollywoodliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij maar liefst vier documentaires en speelfilms. Hierin worden de muziek, dramatiek, kleurrijke kleding en decors, die zo kenmerkend zijn voor Bollywoodfilms, op prachtige wijze op het doek verbeeld. Filmtheater Lelystad, is de initiatiefnemer van dit bijzondere filmfestival dat plaats vindt in Agora en Utopolis.
 

Filmprogramma
Op het Filmfestival zijn de volgende films te bewonderen:
• Inleiding en film ‘Jodhaa Akbar’: een romantisch, avontuurlijk en dramatisch liefdesverhaal uit de 16e eeuw over een keizer en een prinses. Let op: de film is origineel in Hindi/Urdu met Engelse ondertiteling!
• Inleiding en documentaire ‘Bollywood Blues’ van regisseur Rishi Chamman: familieverhaal over een jonge vrouw die zich staande moet houden in de relatie met haar vader en zich uit door deel te nemen aan Bollywood dans- en acteerlessen.
• Inleiding en Film ‘Monsoon Wedding’ van regisseur Mira Nair: sfeervolle familiekroniek vol tederheid en humor in de Bollywood-traditie. De film won vele internationale prijzen, waaronder de Gouden Leeuw in 2001 voor beste film.
• Inleiding en film ‘My Name is Khan’ van regisseur Karan Johar: over een eenzame moslim die valt voor een alleenstaande moeder. Met Shah Rukh Khan en Kajol Devgan. Ook deze film is overladen met internationale filmprijzen.


Randprogrammering
Voor liefhebbers is er een sfeervolle markt met Indiase kleding, churyas, simshi, mehndi, beelden, ayurveda, zen, wierook en meer. Ook zullen er tussendoor dansoptredens zijn van Shashnie’s dansgroep. FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad verzorgt in de maand januari tot en met het festival thematafels (om te lenen) met boeken, films en muziek die een relatie hebben met Bollywood. Op zaterdagmiddag 11 februari om 14.00 uur is er een voorleesvoorstelling in de bibliotheek, voor kinderen vanaf 3 jaar, met sprookjes over India, georganiseerd door de stichting Mamyo. De toegang is gratis.

Bollywood
De geschiedenis van Bollywood is ongeveer honderd jaar oud. Aanvankelijk ging het om liefdesverhalen, epische verhalen of thema’s uit de Indiase mythologie. In de jaren zeventig van de vorige eeuw verschoof het accent van Bollywood naar de actiefilm, die dan ook de bijnaam “currywestern” mee kregen. Rond de eeuwwisseling werd Bollywood beïnvloed door de game-industrie en door de opkomst van televisiesoaps. De internationalisering van Bollywood werd een feit. De inhoud van de films wordt vooral bepaald door Hindoe mythologie of verhalen uit het Sanskriet. Ook worden succesvolle theatervoorstellingen verfilmd of vormen romantische thema’s de basis. Soms worden zelfs remakes van succesvolle Hollywood films gemaakt! Door deze inhoudelijke thema’s kenmerken Bollywood films zich door dramatiek, muziek en kleurrijke decors en kleding.

Filmtheater Lelystad
Filmtheater Lelystad heeft als primaire doelstelling om films te programmeren die in het commerciële Lelystadse filmaanbod niet aan bod komen. Het jaarlijkse filmfestival wil de Lelystedeling kennis laten maken met andere of onbekende culturen. Na het Himalaya festival in 2010 en het Japan festival in 2011 past het Bollywood festival in deze jonge traditie.
 

Terug naar overzicht

Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie
Premium bedrijven

SailBest Tarieven specialist Nijk Agrarische Dienstverlening Comfortboats Mobieletribune De meiden Flevocoaching Robert Vijn Traktoren Everun Nederland Cadema Dakwerken Chalet 15 Endless webdesign Farm Date Marchigiana Fokbedrijf Mts Rijken ADS Inspectie Maria Schlepers Dop en Erwt Pieter Bosch fotografie