Home
Home
Menu
Gelderse Diep

IFMAF opgraving belangrijk scheepswrak in Lelystad

Lelystad – Deze keer vindt de jaarlijkse IFMAF opgraving plaats in Lelystad. Met de eerste schop in de grond, op 20 juni gezet door wethouder Jop Fackeldey is de opgraving gestart die tot en met 29 juli zal duren. Met deze opgraving hopen de onderzoekers belangrijke informatie te verkrijgen over het schip dat stamt uit een periode waarin niet veel gegevens over de scheepsbouw bekend zijn.

Lelystad – Deze keer vindt de jaarlijkse IFMAF opgraving plaats in Lelystad. Met de eerste schop in de grond, op 20 juni gezet door wethouder Jop Fackeldey is de opgraving gestart die tot en met 29 juli zal duren. Met deze opgraving hopen de onderzoekers belangrijke informatie te verkrijgen over het schip dat stamt uit een periode waarin niet veel gegevens over de scheepsbouw bekend zijn. Het schip biedt vermoedelijk een ontbrekende schakel in de kennis over de scheepsbouwperiode tussen de Middeleeuwen en de moderne tijd.
 

Opvallend is dat het wrak ondanks de ondiepe ligging, boven het grondwater, toch bijzonder compleet is.
Het op te graven wrak is gevonden in 1975. Bij de uitgebreide verkenning in 2003 is een zeer bijzondere vondst gedaan, een zogenaamd rapier (een zwaard) dat kan worden gedateerd aan het eind van de 16e eeuw. Raadselachtig is wat het zwaard aan boord van het schip deed; misschien werd het schip gebruikt voor gevechten op zee. De archeologen hopen tijdens de opgraving het mysterie van het zwaard op te lossen.

De opgraving wordt uitgevoerd door archeologiestudenten en een team van medewerkers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land, onder leiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk. De plek van de opgraving bevindt zich aan de Vogelweg 10 in Lelystad.
De archeologiestudenten houden via de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF: http://ifmaffieldschool.blogspot.com bij wat hun bevindingen zijn. Op 9 juli is er van 11.00 tot 16.00 uur een speciale publieksdag. Voor kinderen is er dan een speciale verhalenwedstrijd. Kijk op www.nieuwlanderfgoed voor meer informatie.
 

Meer informatie over de IFMAF
Provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nieuw Land hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken. Deze overeenkomst beoogde de instelling van een Flevoland-leerstoel Maritieme Archeologie aan de RUG, de aanstelling van een bijzonder hoogleraar bij Nieuw Land, en het verzorgen van onderwijs en de organisatie van een jaarlijkse internationale veldschool voor maritieme archeologie in Flevoland. Achterliggende gedachte is dat op deze manier de bestaande maritieme archeologische kennis kan worden overgedragen en uitgebouwd, en gegevens die verloren dreigen te gaan, kunnen worden vastgelegd. In 2008 is de opleiding maritieme archeologie aan de RUG van start gegaan.
 

Terug naar overzicht

Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie




Premium bedrijven

Maria Schlepers Robert Vijn Traktoren Dop en Erwt Marchigiana Fokbedrijf Mts Rijken Cadema Dakwerken Comfortboats Tarieven specialist SailBest Everun Nederland Pieter Bosch fotografie Flevocoaching De meiden Mobieletribune Nijk Agrarische Dienstverlening Chalet 15 Endless webdesign Farm Date ADS Inspectie