Home
Home
Menu
Gelderse Diep

Lelystad Airport Moet Door! hekelt standpunt ChristenUnie

Lelystad, 10 Juni 2020 /EZPress/ - De Stichting Lelystad Airport Moet Door! hekelt het nieuwe standpunt van regeringspartij ChristenUnie om het besluit voor de opening op de lange baan te schuiven.  De ChristenUnie neemt daarmee afstand van het ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050 waarin het kabinet de grote lijnen heeft uitgezet over hoe de Nederlandse luchtvaartsector zich in de komende decennia moet ontwikkelen. De ChristenUnie voert de coronacrisis aan om de overloopfunctie van Lelystad Airport voor Schiphol aan te vechten en negeert daarbij de grote toegevoegde waarde van Lelystad Airport voor de regionale economie. De Flevolandse economie is al meer dan gemiddeld getroffen door de coronacrisis en gaat volgens recente cijfers van de provincie een zware tijd tegemoet.

Het is welhaast stuitend te constateren dat de ChristenUnie alsnog terugtrekkende bewegingen maakt, terwijl het kabinet heeft aangegeven vast te houden aan de plannen voor Lelystad Airport, ook nu het langer kan duren eer het aantal vluchten even hoog is als waarvan werd uitgegaan zonder de coronacrisis. Bovendien negeert dat het feit dat de luchthaven flexibel ontworpen is en optimaal kan worden ingericht op de anderhalve meter economie. Overloop van Schiphol heeft in deze Corona-tijd een andere betekenis dan daarvoor. Het gaat niet alleen om de milieucontouren, maar ook om ontlasting van Schiphol (en haar omwonenden) in deze tijd. Nog deze regeerperiode, zo heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur niet voor niets beklemtoond zal het besluit over de groene en duurzame toekomst van de luchtvaart in ons land genomen gaan worden.

Het niet op de eerder toegezegde datum van november 2021 openen van Lelystad Airport zal grote gevolgen hebben voor de regio. Het door de ChristenUnie beoogde volgende uitstel zal een sterk negatief effect hebben op het vestigingsklimaat; bedrijfsvestigingen of uitbreidingen zullen uitblijven, om nog maar te zwijgen over het uitblijven van aan de luchthaven gerelateerde werkgelegenheid, notabene een voorwaarde van ChristenUnie van opening van de luchthaven.
De opstelling van de ChristenUnie heeft negatieve invloed op de betrouwbaarheid van de overheid, wat betreft het nakomen van gemaakte afspraken en gedane toezeggingen. Op basis van toezeggingen en verwachtingen, gedaan respectievelijk uitgesproken door opeenvolgende kabinetten, zijn door markt en overheid namelijk al vele investeringen gepleegd en vele initiatieven gestart in zowel de publieke als de private sfeer. Alles maar dan ook alles is in gereedheid gebracht tot en met de opleiding van grondpersoneel, een inmiddels proefdraaiende luchtverkeersleiding en het voorzien in de benodigde brandweercapaciteit. De hoge ambities voor een innovatieve en groene gebiedsontwikkeling worden hierdoor gefrustreerd waardoor kansen wegvloeien. Wat de ChristenUnie doet is geen regeren, maar frustreren. En dat is slecht voor de groene ontwikkeling van onze nationale luchtvaart en slecht voor de economische ontwikkeling van Flevoland.
 

Terug naar overzicht

Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie
Premium bedrijven

Pieter Bosch fotografie Flevocoaching Everun Nederland Mobieletribune Farm Date SailBest Marchigiana Fokbedrijf Mts Rijken Dop en Erwt Robert Vijn Traktoren ADS Inspectie Chalet 15 Nijk Agrarische Dienstverlening Maria Schlepers Endless webdesign Tarieven specialist De meiden Cadema Dakwerken Comfortboats