Home
Home
Menu
Gelderse Diep

Muziekproductie HOUTEBEEN een vergeten zeeheld

Op 6 april kunt u getuige zijn van een unieke muziekproductie uitgevoerd door accordeonensemble Alphen Opus 2, Rotterdams Jonge Mannenkoor De Coolsingers, strijkensemble, synthesizer, percussie en een verteller. De muzikale leiding is in handen van Serg Latychev.

Zondag 6 april 2014 - 15:30 tot 17:00 uur

Bataviawerf Oostvaardersdijk 01-09
8242 PA Lelystad
Entree concert: Euro 15,00 (tot 16 jaar gratis) Bezoek aan de Bataviawerf in combinatie met het bijwonen van de voorstelling: Euro 20,00

 

Dit muziekspektakel is gebaseerd op de geschiedenis van Cornelis Jol (1597-1641), kaper en admiraal van de West-Indische Compagnie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zijn bijnaam Houtebeen kreeg hij nadat hij in een gevecht gewond was geraakt en een been moest worden afgezet. Dit werd vervangen door een houten been.

 

De ongewone combinatie van instrumenten is meer ongewoon voor de ogen dan voor de oren, want de aangenaam hedendaagse muziek verrast constant en levert een scala aan onverwachte mogelijkheden op. Latijns Amerikaanse klanken en ritmes wisselen af met koraalachtige melodie n, evenals vocale en instrumentale delen. Tussendoor vertelt de verteller het verhaal van kaperkapitein Jol.

 

Nederlandse geschiedenis
Houtebeen is een nieuwe compositie van de Amerikaanse componist John Franceschina, speciaal geschreven voor Accordeonensemble Alphen Opus 2. Inspiratie voor deze nieuwe compositie deed Franceschina op tijdens het onderzoek voor een van zijn romans. Hij kwam de naam van Cornelis Jol tegen: zijn leven was spannend en die vreemde bijnaam


Houtebeen intrigeerde hem. Hij was een nationale figuur. Als kapitein veroverde hij slavenschepen en bevrijdde hij de slaven. In dat opzicht was hij zijn tijd ver vooruit, want de slaven en de bemanning van een veroverd schip werden meestal overboord gezet.


Houtebeen is geschreven voor een symfonische bezetting met strijkers en accordeons; slagwerk past uiteraard bij zo n stoere figuur als Houtebeen evenals een mannenkoor. De taal is Nederlands en daarom heeft de componist Nederlandse gedichten gebruikt die over de zee en het zeemansleven gaan.
Franceschina gebruikte teksten van tijdgenoten van Jol zoals Dani l Heinsius en Jan Vos, maar ook teksten van dichters uit latere eeuwen zoals Marsmans gedicht Denkend aan Holland en Slauerhoff (die als scheepsarts zelf heeft gevaren).

Met dit werk wil de componist het Nederlandse publiek weer kennis laten maken met de Nederlandse dichters. De compositie is een eerbetoon aan Nederland, de zee en de zeevaarders.


Kaartverkoop: cornelis.jol@xs4all.nl of 06 4228 2114 en vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling in de Bataviawerf Zie ook de website www.alphenopus2.nl

 

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Lelystad, het Prins Bernhard Cultuurfonds, en de Triodos Foundation.
 

Terug naar overzicht

Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie




Premium bedrijven

Maria Schlepers Mobieletribune Nijk Agrarische Dienstverlening Dop en Erwt Comfortboats Farm Date Endless webdesign De meiden SailBest Robert Vijn Traktoren Everun Nederland Flevocoaching ADS Inspectie Chalet 15 Tarieven specialist Cadema Dakwerken Pieter Bosch fotografie Marchigiana Fokbedrijf Mts Rijken